Hur jag behandlar min Kerastosis Pilaris

Först och främst, vad är kerastosis pilaris? Keratosis pilaris är en rubbning av hudens förmåga att bilda normalt hornlager. Denna rubbning ses mest kring hårsäckarna på överarmar, lår och kinder. Keratosis pilaris är delvis ärftlig och kan inte botas men symtomen brukar minska i tjugoårsåldern och upp till fem år till. Utslagen ger inte klåda eller andra besvär men kan kännas sträva och därmed obehagliga.
 
Jag har alltid haft mer eller mindre i perioder på överarmarna, men senaste året har även mina underarmar strukit med. Tråkigt som tusan, men jag gör allt jag kan för att hålla det i shack. Nu under sommaren har det varit bättre, men inte tillräckligt för att klassas som "bra". 
 
 
Innan jag hoppar in i duschen brukar jag lägga en rengöring för kroppen på mina armar med glykol syra i, en AHA-syra alltså. Jag använder Mene&Moys Cleanser Face & Body. Den är djupt exfolierande och jobbar bäst på torr hy. Jag lägger den över hela armarna och låter sitta ungefär 2 minuter. Sedan är det dags att hoppa in i duschen och sköljer av rengöringen. 
 
2 gånger i veckan använder jag en skrubb för att hjälpa huden lite extra med att förnya hudcellerna, eftersom det är grunden till hudproblemet, dvs. rubbningen i hudens förmåga att själv förnya cellerna. Just nu gillar jag Loréals Exfotonic som även den innehåller AHA och löddrar härligt. Denna använder jag antingen med en skrubbhandske eller med min Clarisonic PLUS.
 
 
När jag duschat färdigt och är fuktig i huden, smörjer jag på min DreamWash från Lush. Det är en lugnande dusch smoothie i en rosa fluffig konsistens. Den låter jag sitta någon minut det sista jag gör i duschen innan jag sköljer av och kliver ut. 
 
Nu är armarna rengjorda och redo för fukt. Beroende på hur dom ser ut, brukar jag variera vilken produkt av dessa ovan jag använder, men en perfekt kombination och komplettering till DreamWash är DreamCream, även den från Lush. Ibland lägger jag bara aloe vera, det är lite efter vad jag känner för. Men alla tre prodkterna ovan är jätte härliga och lugnande för mina prickiga problem armar. 
 
Det gäller att orka hålla rutinen uppe för att se resultat. Och jag ser resultat. Men det är svårt att få det helt bra. Jag har även märkt att det spelar stor roll vad jag äter. Socker, snabbmat och sötsaker förvärrar min kerastosis pilaris. Men att dricka mycket vatten och äta hälsosamt är som alltid, väldigt bra. Jag försöker mitt bästa på den fronten, men man kan inte alltid låta bli.. 


Kommentera

Namn
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej)


Webbplats


Kommentar